Jedzcie rabarbar, tak szybko się kończy

Owsianka ma w sobie coś kojącego.

Od jakiegoś czasu jem ją z musem rabarbarowym (znalazłam w internecie taką perełkę: „Cieszmy się rabarbarem, tak szybko odchodzi!” – piękne, piękne!). Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa, ale już Wam o tym marudziłam, więc więcej nie będę.

Wyobraź sobie taki poranek: słońce nieśmiało pojawia się na nieboskłonie, łaskocze w nos i mruczy, że może kawa. Wstajesz, z początku trochę niechętnie, ale piękno rodzącego się dnia uderza między przedpokojem a kuchnią. Stajesz przy drewnianym stole, spoglądasz na lśniące, czerwone truskawki i błyszczący słoik musu – i wiesz, że to jest ten moment, kiedy trzeba nastawić płatki owsiane, a później usiąść na tarasie w bujanym fotelu i czekać, aż owsianka dojdzie w garnuszku.

Lubię afirmować życie, lubię czynić piękno tam, gdzie jest szaro. Czy można czynić piękno? Moim zdaniem tak – kiedy układam ciastka na pięknym ceramicznym talerzu, albo wyciskam z tylki misterne kleksy bitej śmietany, czuję się spełniona, spokojna, a moja artystyczna dusza mruczy z zadowolenia.

Nie trzeba wielkiego tortu ani trzydaniowego obiadu, żeby było dobrze. Wystarczy rozgotowane w mleku śniadanie, miód od znajomego pszczelarza, kilka truskawek i mus rabarbarowy – dużo, dużo, dużo musu. I potem wystarczy usiąść w ulubionym miejscu, zwolnić, zatrzymać się, posłuchać siebie.

***

Mus rabarbarowy jest pyszny! Weźcie kilka łodyg ładnego rabarbaru, odłamcie końce i ewentualnie oderwijcie twarde łyka. Pokrójcie w kostkę, rozgotujcie na odrobinie masła z łyżką miodu (dodajcie tyle, ile lubicie), odrobiną soku z cytryny i waniliową pastą. Jeśli nie macie pasty, dodajcie mniej miodu, ale wsypcie cukier z ziarenkami wanilii. Mus musi się zredukować, trzeba go chwilę pilnować.

Owsianka to prościzna, na pewno macie swój ulubiony przepis. Ja pracowałam nad moimi proporcjami kilka lat, ale teraz jestem im wierna: 5 łyżek płatków owsianych górskich, szklanka mleka, 1/4 szklanka wody, łyżeczka miodu.

Dodałam truskawki – były takie kuszące! Nimi też trzeba się cieszyć, bo szybko odchodzą.

Czyńcie wokół siebie piękno – w brzuszkach i serduszkach, no i w życiu oczywiście!

M.

____

składniki na mus: kilka łodyg rabarbaru, miód, łyżka masła, waniliowa pasta lub cukier z wanilią, sok z cytryny (odrobina)

składniki na owsiankę: 5 łyżek płatków owsianych górskich, szklanka mleka, 1/4 szklanka wody, łyżeczka miodu

(Visited 84 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak zostałam babą...

Kiedy byłam mała, wujek mówił do mnie „madlajn”, a ja powtarzałam z oślim uporem, że nigdy nie będę gotować, bo to dobre dla bab. Teraz jestem już dorosła i choć w myślach lubię nazywać się po wujkowemu, stałam się babą swojego dzieciństwa – nie wyobrażam sobie siebie bez smaków. [...]