Słoneczny deser na śniadanie

Mam w zanadrzu kilka przepisów, co to och i ach.

Na swoje pięć minut czekają indyjskie chlebki naan, pulpeciki pomidorowe, sernik nutella i mnóstwo innych pysznych rzeczy, a tymczasem obudziłam się rano…

…uśmiechnęłam się do słońca, a ono do mnie, i pomyślałam, że życie jest piękne. Przeciągnęłam się jak kot i natychmiast zaczęłam myśleć o śniadaniu – kolorowym, lekkim, pysznym. Podreptałam do kuchni i przygotowałam sobie pyszny kokosowy ryż z mango, czyli deser znany jako mango sticky rice. To smakuje tak dobrze, że można by to jeść ciągle – a jednocześnie jest nieprzesadnie słodkie, letnie, orzeźwiające.

To kleisty, kremowy ryż rozgotowany w mleku kokosowym, który podaje się z pomarańczowym mango. Połączenie idealne! Niemal tak doskonałe, jak kawa z mleczną czapą czy lody w chrupkim wafelku.

Więc kochani, siedzę na nagrzanym balkonie, wciąż czuję na języku mango sticky rice, a na moich ustach błąka się uśmiech. Wygrzewam futerko, które tak bardzo potrzebowało słońca, że chwilę potrwa, zanim uda mi się naładować akumulatory. Cieszę się chwilą, nie pędzę, nie wymyślam, nie maltretuję się myciem okiem i praniem zasłonek. Czytam książkę i jest mi naprawdę dobrze (choć trzeba przyznać, że jak każdy szanujący się redaktor znalazłam już cztery, słownie: cztery błędy w tekście). Lubię być, lubię swoje życie i takie samozadowolenie to moje przesłanie na dziś, które przekazuję Wam razem z przepisem na moją wersję biało-żółtego deseru, który jest dobry na śniadanie, obiad i kolację.

***

W garnuszku podgrzewam 250 ml mleka kokosowego (używam takiego w kartoniku, może być też z puszki). Wybieram mleczko z dobrym składem i mniejszą zawartością miąższu kokosa, żeby nie było zbyt tłuste (i kaloryczne). Dolewam trochę wody, na oko 80 ml. Podgrzewam, leciutko solę i wsypuję 50 g ryżu o drobnych ziarenkach. W tym czasie miksuję pół mango (wybieram to z zielono-czerwoną skórką, choć blenduję bez skóry, rzecz jasna!). Kiedy ryż napęcznieje, nakładam go do miseczki, dodaję pomarańczową pulpę i zajadam, jakby od tego zależało moje życie. Spróbujcie koniecznie!

Ryż i mango mogą budzić wątpliwości, ale kiedy spróbujecie tego deseru, przepadniecie na zawsze. A kiedy posmakujcie tej letniej propozycji, zrobi Wam się słoneczniej na duszy. A słoneczna dusza to jest, moi kochani, rzecz wspaniała!

____

składniki na 1 porcję: 50 g drobnego ryżu, odrobinka soli, 250 ml lekkiego mleka kokosowego, ok. 80 ml wody, pół mango z zielono-czerwoną skórką

PS W najbliższych dniach wypatrujcie przepisów na garam masalę i chlebki naan, zupę marchewkową i inne pyszności!

 

(Visited 113 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jak zostałam babą...

Kiedy byłam mała, wujek mówił do mnie „madlajn”, a ja powtarzałam z oślim uporem, że nigdy nie będę gotować, bo to dobre dla bab. Teraz jestem już dorosła i choć w myślach lubię nazywać się po wujkowemu, stałam się babą swojego dzieciństwa – nie wyobrażam sobie siebie bez smaków. [...]